BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ahad, 17 Ogos 2008

Dua Dozen


Pada suatu hari, Mak Jah menyuruh Pak Din ke kedai untuk membeli susu sebanyak dua dozen. Maka Pak Din pun pergilah dengan penuh semangat untuk membantu isteri tercinta. Apabila pulang, Mak Jah sangat heran apabila hanya mendapati Pak Din hanya membawa air susu dalam plastik yang sedia untuk diminum. Apabila ditanya, Pak Din pun menjawab:
'inilah susu dua posen yang awak mintak, mesti awak suka kan...' Lalu Mak Jah pun berlalu dengan muka yang merah padam. Sekian.

Sekadar mukadimah yang tidak ada kene mengena dangan perkara yang nak disampaikan. Dibawah baru cerita sebenar.

Hari demi hari, minggu demi minggu,
bulan demi bulan, tahun demi tahun.
Akhirnya cukuplah usianya dua dozen.

Ya, dua dozen.
Hari ni adalah tarikhnya.
Terima kasih kepada taulan yang 'wish' sejak 12 tgh mlm tadi.
Mengharapkan kehidupan yang lebih baik dan diberkati Yang Satu.
Amin, semoga dimakbulkan.

Dalam mengenang umur yang semakin meningkat, tanpa disedari usia sudah semakin kurang. Waktu untuk berada di dunia ini semakin suntuk. Sudah 24 tahun masa berlalu. Apa yang aku dapat dalam masa itu. Sudah cukupkah amalan yang dikumpul untuk menghadap Dia? Ada peningkatankah antara 23 dan 24? Hanya diri dan Allah sahaja yang tahu.

Disaat suasana pemergian seorang siswi masih segar, telah 'dipanggil' menemui Penciptanya dalam usia yang lebih kecil dari 24. Ini menunjukkan kematian kita tidak bersandarkan usia, atau amalan kita. Tetapi ianya sesuatu yang telah ditetapkan sejak dahulu lagi. Siapa yang tahu esok masih ada lagi untuk kita? Siapa yang tahu tahun depan kita masih boleh bergelak ketawa lagi bersama rakan-rakan. Siapa yang tahu kita akan mencapai hari tua kita? Siapa yang tahu? Hanyalah Allah yang Maha Mengetahui segala-galanya.

Firman Allah s.w.t.
"Setiap yang bernyawa akan merasai mati." (Ali-Imran, 3:185)Jadi, janganlah kita suka berbangga dengan apa yang kita miliki kini, BMW, Laptop Compaq, CEO syarikat multinasional, isteri yang cantik, anak-anak yang cerdik, kawan-kawan yang baik, semuanya akan hilang apabila ruh dan jasad bercerai pada waktu yang telah ditentukan-Nya. Tidak kira setinggi mana kita berada, ke tanah jua tempat bersemadi. Jadi, sama-samalah kita berazam untuk hidup untuk mencapai Mardhatillah dan mati dengan Khusnul Khatimah. Wallahu'alam.

0 ulasan: